Skip to content
Laatste nieuws
Vanaf 1 mei 2023 is er een uitbreiding van het bestuur!#Medical-Ameland bestaat 5 jaar!# AED keurmerk toegekend aan Medical-Ameland# E-learning goedgekeurd door de NIKTA # De e-learning is klaar en kan ingezet worden #
Waarom Nationale bond EHBO en geen oranje of rode kruis
Wij hebben gekozen voor de nationale bond EHBO omdat wij bij de andere aanbieders (als instructeur) een aantal keren op herhalingscursus moeten. Dit is opzich niet erg alleen zullen wij deze kosten moeten doorbereken aan de klant of cursist. Dit is ook de reden dat wij de EHBO (veel) goedkoper kunnen aanbieden dan de collega aanbieders die alleen voor het oranje of rode kruis certificeren. Omdat wij uitsluitend werken met docenten die veel praktijkervaring hebben en op een hoger niveau worden bijgeschoold door hun werk kunnen wij een bovengemiddelde EHBO cursus verzorgen. Alle handelingen worden door de ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) vastgesteld en verspreid. Organisaties pakken dit op en gooien hun eigen sausje er over en maken het dan uniek voor hun organisatie. Het komt er dus op neer dat eigenlijk alle organisaties hetzelfde vertellen en leren. Het boek “leren en doen” welke wij gebruiken is gebasseerd op het oranje kruis boekje maar dan uitgebreider omdat er ook in verteld word wat je moet doen, dit staat niet in een ander EHBO boekje. 
Geven jullie ook les namens de NIBHV
Ja, dat zou mogen maar dan moeten wij ons bekwaamheid laten verlengen. Die kosten zullen wij doorberekenen naar de klant. Als goed alternatief hebben wij bevoegdheid van de NIKTA. De NIKTA is een soortgelijke organisatie die landelijk erkend is en ISO gecertificeerd.   
Waarom de sneltesten duurder zijn geworden
vanaf november 2021 is het niet meer BTW vrijgesteld. Bij onze inkoop van de sneltesten worden nu ook BTW over berekend, dit zullen we door berekenen.
Zijn jullie duurder dan aan andere aanbieders
Nee, wij zijn niet duurder dan andere aanbieders, in vele gevallen goedkoper! De bedrijven op Ameland hoeven geen bedrijf van de vaste wal te laten komen, wij kunnen (in overleg) een BHV, EHBO of reanimatie cursus geven als het het bedrijf uitkomt zelf in twee dagen….zonder extra kosten. Wij proberen (ons doelstelling) de prijzen laag te houden om iedereen een betaalbare scholing aan te kunnen bieden. Onze mening is dat er in de zorg geen grote winsten mag worden gemaakt, zorg is voor iedereen en iedereen heeft er mee te maken of krijgt er ooit mee te maken. Om een goede cursus te kunnen aanbieden hebben wij ook materiaal en scholing nodig, dit kost geld….veel geld! Wij moeten ook steeds materiaal vernieuwen en onderhoud plegen om de cursisten zo goed mogelijk te kunnen laten trainen.
Waarom zijn jullie dit gaan doen
Vanuit ons werk hebben wij ervaring met reanimatie. Wij zij van mening dat wij onze ervaring moeten delen om te zorgen dat anderen er iets van kunnen leren en gezamenlijk kunnen zorgen dat Ameland weer een stukje veiliger word. Dit geldt voor zowel de eilanders zelf als voor onze gasten. Er wordt op Ameland geen (zichtbare) reanimatiecursus aangeboden voor particulieren. Wij vinden dat iedereen laagdrempelig zich zou moeten kunnen aanmelden, wij proberen daarom onze site zo simpel mogelijk op te zetten zodat u zich snel en gemakkelijk kunt aanmelden.
Waarom maar 6 personen (per instructeur) tegelijk lesgeven
Volgens de regels van de NRR (Nederlandse reanimatieraad) is er een maximum van 6 cursisten (per instructeur) om iedereen individueel goede instructies te kunnen geven. Deze “regel” proberen wij ook te hanteren bij onze andere opeleidingen zoals BHV/EHBO.  Bij een groep van meer dan 10 zullen deze worden opgesplitst. Bij een kleine groep krijgt iedereen de kans veel te oefenen.
Waarom geven jullie ook BHV lessen
Wij werden gevraagd om een BHV les te organiseren voor een bedrijf. Toen wij ons hier in gingen verdiepen kwamen we er achter dat er wettelijk niets geregeld is. Iedereen is vrij om een BHV les te geven, de overheid geeft wel aan dat ieder bedrijf verplicht is om BHV les te nemen maar geven niet aan waaraan zo’n cursus moet voldoen. Wij hebben dit geverifieerd bij de overheid zelf. Hierdoor kan “wildgroei” ontstaan, mensen die BHV aanbieden maar geen kennis van zaken hebben. Dit vinden wij erg raar, daarom vinden wij dat wij als professionals dit prima kunnen aanbieden. Wij hebben brandweermedewerkers gevraagd om de brand en ontruiming cursus te geven. Daarnaast krijgt u levensreddend handelen van medisch opgeleide personen, veelal werkzaam op de ambulance. Kortom u krijgt les van goede instructeurs met veel (praktijk)ervaring.
Waarom zou ik mijn EHBO-koffer laten nakijken
In een EHBO koffer zitten veel materiaal wat maar beperkt houdbaar is. Als er (bv steriele gazen) over datum zijn werken ze niet meer. Er worden spullen uit gebruikt en als je ze nodig bent zijn ze op of er zit te weinig in. Om dit te voorkomen is het belangrijk ook je verbandkoffers op orde te houden. 
Zijn er wettelijke regels aan een EHBO certificering?
EHBO opleidingen zijn net als BHV “vrij”. Elke organisatie mag EHBO lessen verzorgen. Zie onderstaande artikel;

Sinds 2005 worden in Nederland de eerstehulpopleidingen en -richtlijnen niet meer vastgesteld door één organisatie. De Goedkeuringsregeling van het Ministerie van VWS aangaande de EHBO opleidingen van Het Oranje Kruis is ingetrokken en de overheid laat de regulering van EHBO opleidingen over aan de marktwerking. Er is dus geen sprake meer van een overheidserkenning van EHBO-diploma’s.

Alle EHBO-diploma’s hebben voor de wet eenzelfde status. In Nederland zijn er dus verschillende organisaties die EHBO-richtlijnen vaststellen en eerstehulpverleners (EHBO’ers) certificeren. Alle certificerende EHBO-organisaties in Nederland hanteren min of meer dezelfde basisrichtlijnen waarin de reanimatierichtlijnen van de NRR / ERC zijn opgenomen. Klik hier voor de e-mail die wij van de overheid hebben ontvangen omtrent de EHBO certificering in Nederland!

Er is meer keuzemogelijkheid voor de consument en bedrijven gekomen in kwaliteit en opleidingsniveau van eerstehulpopleidingen, al naar gelang de behoefte en/of noodzaak (RI&E).

Wij zijn gestart met ons eigen EHBO certificering omdat de meeste organisaties een “standaard” opleiding hebben. Vaak is er weinig ruimte voor de instructeur om de opleiding aan te passen op de situatie of de wensen van de klant. Bij ons zijn er een aantal handelingen die steeds weer terug komen. De overige handelingen zijn door ons of door de docent aan te passen aan de situatie of wensen van de cursist. Wij gaan elk jaar nieuwe modules toe passen en zo leert u elk jaar er weer een aantal nieuwe handelingen bij. 

Die accreditatie V&VN wat is dat precies
Iedereen die in de zorg werkt o.a verplegende en verzorgende moeten punten verdienen. Om deze punten te verdienen moeten de zorgverleners scholingen en cursussen volgen, niet elke scholing of cursus is geaccrediteerd. Om een geaccrediteerde scholing of cursus te mogen geven moeten wij als aanbieder een scholing goed voorbereiden en eerst laten controleren door de V&VN (landelijke organisatie voor accreditatie punten). Als deze wordt afgekeurd zullen we een nieuwe scholing moeten ontwikkelen, wordt deze wel goedgekeurd kunnen we deze scholing aanbieden. Als je dan deze scholing volgt dan krijg je van ons je benodigde punten.

Staat je vraag hier niet tussen? geen probleem. Stuur even een mailtje met je vraag of bel even.

Back To Top
Bel